Vahaukseen tarvitset:
Barbourin Wax Thornproof Dressing
Nukkaamattomia rättejä
Hiustenkuivaajan
1. Puhdista takki
Pese
öljykankaan sisä- ja ulkopinta kostealla sienellä kevyesti pyyhkien. Veden tulee
olla kylmää eikä pintaan saa käyttää mitään puhdistusainetta. Ei edes saippuaa. Anna takin kuivua rauhassa ennen vahausta. Öljykangastakkia
ei missään tapauksessa saa laittaa pesukoneeseen tai takki on entinen! Vaikeiden tahrojen tai muun poikkeavan tilanteen kanssa kannattaa ottaa yhteyttä Barbourin asiakaspalveluun. Lähin jälleenmyyjä osaa myös varmasti auttaa.
2. Lämmitä vaha
Vahapurkki laitetaan vesihauteeseen ja lämmitetään juoksevaksi. Lämmin vesihaude pitää vahan pidempään juoksevana eikä vahausta tarvitse lähteä tekemään ulos. Veden voi kiehauttaa uudelleen, kun vaha alkaa kovettumaan.
3. Vahaus
Levitä takki tasaiselle alustalle. Itse käytin silityslautaa, jonka suojasin vanhalla pyyhkeellä. Lämmitä vahattavaa kohtaa hiustenkuivaajalla ennen vahan levittämistä. Vaha ilmeytyy ja levittyy tasaisemmin lämpimään kankaaseen.
Levitin vahaa pienen alueen kerrallaan. Näiden kevyempien öljykangastakkien kanssa kannattaa olla varovainen, että vaha tule läpi vuorikankaasta. Lämmitin pintaa vahauksen jälkeen hiustenkuivaajalla, jolloin pinta tasottuu vielä lisää. Monessa ohjeessa mainitaan myös kuumailmapuhallin, jota en kyllä voi suositella käyttämään. Vaikka itse osaan kyseistä laitetta käyttää ihan työn puolesta, en sitä tähän puuhaan käyttäisi. Kuumailmapuhaltimella on iso riski polttaa takin pinta pilalle.
Yllä olevassa kuvassa puolet takista vahattuna. Tässä vaiheessa tajusin vasta miten hurjaan kuntoon takki on päässyt. Vähän aikasemmin olisin voinut tehdä uudelleen vahauksen, kun takki on ollut aika kovassa käytössä. Suositukset uudelleen vahauksista vaihtelevat käytön mukaan yhdestä kolmeen vuoteen.
Vielä muutama vinkki vahaukseen:
Muista puhdistaa pinta, jotta vaha tarttuu paremmin ja levittyy tasaisesti.
Levitä vaha sienellä tai kankaalla, josta ei irtoa nukkaa. Itselläni toimi täydellisesti Chifonet -liina!
Varo vuorikangasta ja kauluksia vahatessa.
Vahaa öljykangastakki käytön mukaan 1-3 vuoden välein.
Aina oppii. Kiitos.
VastaaPoistaKiitos itsellesi! Mukava kuulla, että postauksesta on apua :)
Poistamistä tuota vahaa pystyy ostamaan /tilaamaan?
VastaaPoistaVahaa myy ainakin Kapteenska ja Butiken på Landet. Kummaltakin saa varmasti myös postitse :)
PoistaSain takin jossa on pesuohjeena vain nahanasian tuntijan pesu.L.O.G.G on tekijä.
VastaaPoistaTalvitakki.Mitä teen onko kyseinen takki kalliskin.
Jos kyseessä on öljykangas niin en pesisi. Vain tuuletus ja vuorikankaan pesu sienellä. Merkki on mielestäni H&M:n eli ei varmaan kovin kallis takki. Ainakaan Barbouriin verrattuna :)
PoistaItselläni on vahakangas (British Millerain) Stetsonin lippis jonka menin pesemään käsin miedossa saippualiuoksessa. Kangas vaaleni huomattavasti mutta en huomannut muuta "vaurioita". Noinkohan onnistuisin palauttamaan lakin ulkonäön ja veden kestävyyden vielä vahalla?
VastaaPoistaHei Mikko! Ymmärtääkseni vahatun kankaan peseminen aiheuttaa sen, että vahaus ei enää onnistu. Ilmeisesti ei siis enää pysy/tartu. Tässä tapauksessa kokeilisin varovasti, miten materiaali reagoi. Kerro ihmeessä onnistuiko! :)
PoistaKiitos ohjeist, vahaa löysin Partio aitasta barbour,hinta joku 15 e.
VastaaPoistaPaljonko vahaa meni per takki? Alle purkki vai kokonaan?
VastaaPoistaErittäin vähän. Purkki riittää kyllä moneksi vuodeksi.
PoistaSifonet pulla sudin päällä toimi hyvin. Teipillä vaan kiinni varteen.
VastaaPoistaKun tuo ylihintainen merkkivaha on vain 100-prosenttista mehiläisvahaa, lienee sama käyttää halvempaakin?
VastaaPoista