Domargårdin valtava omena sato on muuttunut muun muassa hilloksi. Olen aina ihmetellyt kuka tarvitsee omenankuorimakonetta? Vastaus tähän tuli, kun sain aivan järjettömän räpellyksen jälkeen kuorittua ison kattilallisen omenoita. En edes kehtaa sanoa, miten kauan aikaa tähän meni. Lopputulos oli kolme purkillista hilloa. Aika paljon kuorittavaa siis vielä edessä.
Hillon lisäksi päätin tehdä vielä kuivatettuja omenalastuja talveksi – kiitos teidän vinkkien. Mahdollisesti myös viedä muutaman korillisen omenoita mehustettavaksi. Jäljellä on puissa vielä Antonovka talviomena, joka poimitaan raakana ja kypsytetään varastossa. Muutaman lähteen mukaan tämä voisi säilyä hyvänä jopa jouluun asti.
Hyviä vinkkejä juuri tämän lajikkeen kanssa otetaan mielellään vastaan!
Itse olen saanut säilymään Antonovkat Jouluun ja joskus ylikin käärimällä jokaisen omenan talouspaperiin erikseen ja varovasti pakannut pahvilaatikkoon. Laatikko sitten vain nolla-asteiseen varastoon. Kaupasta olen joskus saanut pahvisia kennoja mihin kaupan omenat on pakattu ja käyttänyt niitä samoin omenoiden välissä. Kiitos kivasta blogista.
VastaaPoistaKiitos tuosta kenno-ideasta! Pitää kysyä kaupasta seuraavalla reissulla :)
PoistaAntonovka on oikein perinteinen vanha lajike ja hillo-omena. Isoäitini mukaan siitä tulee juuri todella hyvää hilloa ja sosetta. Tässä muutamia reseptejä.
VastaaPoistahttp://www.dansukker.fi/fi/inspiroidu/sesonkiherkut/syksyn-hurmaavat-omenaherkut.aspx
http://ruoka.fi/ruokajutut/hedelmaopas/herkkuja-omenasta-10-tapaa-hukata-omenasato
Kiitos vinkeistä! Käytin itseasiassa Dansukkerin ohjetta (hillosokeripussissa), mutta laitoin puolet vähemmän sokeria, kuin ohjeessa. Tuntui niin valtavalta määrältä. Varmaan vaikuttaa säilyvyyteen?
PoistaHilloa varten omenaa ei tarvitse kuoria. Poistetaan vain siis siemenkota. Keittämisen jälkeen kuori menee atomeiksi sauvasekottimella, ja hillosta ei voisi arvata että kuori on mukana.Tänä vuonna lisäsin hilloon vähän vadelmaa joka toi kauniin punertavan värin omenahilloon. Mutta kolme purkillista itse tehtyä hilloa on arvotavaraa, puhumattakaan "kätevä emäntä" fiilikestä ;)
VastaaPoistaJa nyt vasta kerrotaan! :D Tämä ehkä kuvastaa omia taitojani keittiössä. No ainakin kuorimaveitsen käyttö sai harjoitusta :D Seuraava erä siis kuorilla – kiitos vinkistä!
PoistaMinulla on kanssa pahvilaatikollinen Antonovka-omenoita ulkovarastossa odottamassa käyttöä. Yleensä olen tehnyt niistä hilloa ja pakkaseen sosetta. Lisäksi osa omenoista on mennyt omenapiirakoihin ja omenariisipuuroon.
VastaaPoistaOlen muutaman laatikollisen nostanut eteiseen ja lähtee muuten ihana tuoksu kypsyvistä omenoista!
Poista