Kerroin aiemmin viime vuoden lopulla tekemästäni kaappikellon koristeiden kultauksesta. Tässä muutama vinkki kultausta suunnittelevalle. Kultaaminen on ihan oma lajinsa, jota en ole itsekään tehnyt kuin muutamiin töihin. Tässä muutama vinkki kultausta suunnittelevalle!
Lyöntimetallia vai lehtikultaa?
Lehtikulta on aitoa kultaa ja näin ollen huomattavasti kalliimpaa kuin lyöntimetallit. Aito kulta heijastaa huomattavasti voimakkaammin ja kauniimmin valoa, kuin lyöntimetallit. Jos et ole aiemmin tehnyt kultauksia kannattaa kokeilla ensimmäisen kerran edullisemmalla lyöntimetallilla.
Välipaperilla vai ilman?
Kultaa myydään välipaperilla ja ilman. Välipaperin kanssa lehden siirtäminen on hieman helpompaa eikä sivellintä tarvita välttämättä ollenkaan.
Kiinnittäminen ja pohjustus
Perinteinen kultaus pohjustetaan jänisliimasta ja liidusta tehdyllä massalla. Lopuksi alle tulee vielä punainen pulimenttisavi. Kullan kiinnittämiseen löytyy erilaisia kiinnitysaineita ammattilaisille ja harrastelijoille.
Kirkas kulta vai patinointi?
Kultaus on mahdollista myös patinoida. Patinointivärejä myydään erikseen, mutta patinoinnin voi tehdä myös öljyvärillä. Patinointi vähentää aidon kullan kiiltoa eli patinaa kannattaa käyttää harkiten. Ensimmäisessä kuvassa olevasta kehyksestä näet eron – urassa on oikeaa kultaa ja kehyksen pinnassa patinoitu lyöntimetalli.
Olen suurimman osan omista kultausvälineistä ostanut jo vuosia sitten. Kullan ja muut puuttuvat tarvikkeet löytyivät tällä kertaa Temperasta.
Lähetä kommentti