13. syyskuuta 2017

Huonekalun maalaus vanhan pintakäsittelyn päälle


Antiikki huonekalujen lisäksi verstaalla poikkeaa välillä uudempiakin kalusteita, jotka kaipaavat uutta pintaa. Uudemman kalusteen kunnostaminen on usein lähinnä juuri pintakäsittelyn uusimista kalusteeseen, joka toimii muuten hyvin käytössä. Uudella pintakäsittelyllä voidaan myös muuttaa paljon huonekalun ilmettä ja näin vältytään uuden ostamiselta. Uutta ostaessa on hyvä huomioida kalusteen laatu ja mahdollisuudet muutoksille.

Uudemmat pinnat ovat yleensä hyvässä kunnossa ja niitä on vaikea edes lähteä poistamaan puulle asti. Kolhiintunut ja kulunut pintakin saattaa olla todella hyvin kiinni kalusteessa vaikka yleisilme olisi huono. Vanhan pintakäsittelyn poistaminen saattaa siis olla valtava ja aivan turha työvaihe. Vanhasta pintakäsittelystä saa hyvän pohjan, kun pohjatyöt tehdään oikein.


Tässä esimerkkinä pieni jakkara. Ei kovin vanha, mutta pintakäsittely erittäin kulunut. Päälle haluttiin uusi maalipinta Tikkurilan Empirellä. Väri sävynä on käytetty Tikkurilan Graniittia (K499), joka on kylmä harmaa. Kuvissa näyttää erehdyttävästi vaaleansiniseltä.


Pinnan karkaisu. Hio vanha pintakäsittely "rikki". Älä kuitenkaan käytä liian karkeaa paperia ettei hiontajälki näy uusien maalikerrosten läpi. Tämä on riskinä erityisesti epäkeskohiomakoneella, joka jättää herkästi pintaan pieniä rinkuloita. Itse käytän pintojen karkaisuun 120 -karkeudella olevaa paperia.

Kittaus. Karkaisun jälkeen pinnassa olevat kolot voi kitata. Kitin kuivuttua pinta pitää hioa vielä kerran. Jos kitattavat kolot ovat syviä, tee kittaus kahdessa tai useammassa osassa. Liian paksu kittaus kuivuu hitaasti ja mahdollisesti kutistuu sekä halkeilee.


Pohjamaalaus. Vanhojen pintojen päälle maalatessa pohjamaali on välttämätön. Tässä tapauksessa jakkaran kannesta lähti melkein kaikki lakka jo kevyesti hioessa ja kanteen olisi varmasti tarttunut hyvin pelkkä maali. Pohjamaali on kuitenkin helppo ja halpa vakuutus omalle työlle – varmasti pysyy siis maalit käytössä kiinni. Varsinkin isompien töiden kanssa ei kannata lähteä kokeilemaan pysyykö ilman vai ei. Jakkaraan on laitettu pohjamaaliksi Tikkurilan Otex.

Vinkki! Sävytä pohjamaali samaan sävyyn maalin kanssa. Varsinkin tummien pintojen kanssa säästät varmasti yhden maalauskerran. Jos käytössä tulee kolhuja ei myöskään alta heti paista valkoinen pohja.

Maalaus. Varsinainen maalaus kannattaa tehdä maalista ja sävystä riippuen 2-3 kertaa. Toiset maalit ovat erittäin peittäviä ja toiset vaativat useamman kerroksen. Myös väreillä on eroja peittävyyden kanssa. Kerrosten välissä tehdään välihionta hienolla hiomapaperilla – esimerkiksi 800 karkeudella oleva vesihiomapaperi (musta). Välihiontaa ei kannata tehdä ellei sille ole tarvetta. Hionta pintojen välissä on tarkoitettu poistamaan karheudet. Kokeile siis pintaa samalla kun hiot. Reunojen kanssa kannattaa olla varovainen, koska hienollakin paperilla ne on helppo saada puhki.

Vinkki! Jos maalikerros menee jollain tavalla pieleen, älä ala korjaamaan kuivuvaa maalipintaa. Jälki on todennäköisesti vain isompi ja pahempi. Anna pinnan kuivua rauhassa ja hio maalattu pinta pois ja aloita alusta. Isomman valuman voi siististi poistaa terällä ja sen jälkeen hioa koko pinnan hienommalla hiomapaperilla.

TallennaTallenna

4 kommenttia

  1. Tämä on jotain, mitä minun olisi pitänyt lukea, kun pari vuotta sitten aloin tuhota vanhaa pöytää ja tuoleja, joista oli liki mahdoton saada alkuperäistä lakkakerrosta pois, joten piti sitten maalata päälle... :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä postauksesta. Kysyisin vielä, että mitä kittiä käytät puisten huonekalujen kittaamiseen? Tököttejä on kaupassa jos jonkinmoisia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sisäkalusteisiin olen laittanut Teknoksen (jos oikein muistan) pikasiloitetta.

      Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.