11. helmikuuta 2018

Anafylaksia – osaatko sinä toimia oikein tarvittaessa?


Yhteistyössä – Allergia-, iho ja astmaliitto

Tänään 11. helmikuuta vietetään 112-päivää ja Allergia-, iho- ja astmaliitto on päättänyt haastaa kaikki opettelemaan adrenaliini-injektorin käytön. Adrenaliini-injektoria käytetään anafylaksian ensiapuun. Anafylaksialla tarkoitetaan äkillistä allergista reaktiota, joka yleensä johtuu vakavasta ruoka-aineallergiasta, lääkeallergiasta tai hyönteisen pistosta. Reaktio on usein todella nopea eli oikeanlainen toiminta tilanteessa on tärkeää. Tilanne saattaa olla hengenvaarallinen jos ihminen ei osaa toimia empimättä ja auttaa oikealla tavalla.

Tässä vaiheessa muutama varmaan ihmettelee, miksi kirjoitan tästä poikkeuksellisesta aiheesta blogiin. Vuosi sitten sain elämäni ensimmäisen turvotuskohtauksen kasvoihin ja tämän jälkeen adrenaliinipiikki on ollut osa omaa sekä läheisteni elämää. 

Ensimmäinen turvotus kasvoihin tuli keskellä yötä alahuuleen. Ajattelin aluksi, että olen unissani purrut huuleen tai nukkunut jotenkin hassussa asennossa. Aamulla herätessä huuli oli edelleen turvoksissa ja puolet kasvoista tunnottomana. Tässä vaiheessa epäilin saaneeni halvauksen kasvoihin ja soitinkin ihan paniikissa lääkärille, jolle sain ajan heti. Lääkäri oli sitä mieltä, että turvotus kasvoissa johtui niskan jumissa olevista hermoista. Turvotus menikin nopeasti ohi enkä asiaa enää kummemmin ajatellut.

Seuraavan kerran turvotus oli vähän hurjempi. Tilanne näkyy alla olevista kuvista. Ylärivin kuvilla on eroa muutama minuutti – reaktio on siis todella nopea. Tässä vaiheessa olin vielä siinä uskossa, että niska on vain jumissa ja yritin pallolla rullaillen avata niskaa. Aamulla oleva asiakastapaaminen sai kuitenkin soittamaan sairaalaan – eihän tämän näköisellä naamalla kehtaa minnekään mennä. Sairaalasta kehottivat tulemaan heti näyttämään tilannetta paikan päälle. Nämä kuvat olen ottanut kotona ennen lähtöä ja tilanne paheni matkan varrella. Turvotus levisi silmän alle, kaulaan ja osittain hengitysteihin. Tajusin tilanteen vakavuuden ensimmäisen kerran vasta hoitajan kasvoilta, kun sairaalan aulassa otin kaulahuivin pois kasvojen edestä. Lopun yön vietin sairaalassa tiputuksessa ja seurannassa. Alimmainen kasvokuva on seuraavalta aamulta kortisonitiputuksen jälkeen.


Omalla kohdallani anafylaksia on hieman poikkeuksellinen. Saan kohtaukset aina keskellä yötä ilman selvää aiheuttajaa tilanteelle – kohtaus on siis spontaani reaktio ei allerginen. Syytä oman anafylaksian aiheuttajalle on tutkittu Hyksin Allergiasairaalassa jo kahteen kertaan ilman tulosta. Selitystä tilanteelle en välttämättä saa koskaan. Lääkkeillä kohtaukset pysyvät poissa, mutta sivuvaikutuksena on valtava väsymys.

Pahin kohtauksistani tuli muutama kuukausi taaksepäin. Heräsin keskellä yötä turpoavaan huuleen ja menin samantien kylpyhuoneeseen ottamaan turvotusta helpottavan lääkkeen. Palasin takasin sänkyyn, missä hetken istuttuani totesin olon todella kummalliseksi. Olo oli hieman huimaava, huonovointinen ja ajatus ei tuntunut kulkevan ollenkaan. Menin takaisin kylpyhuoneeseen, mistä heräsin lattialta hetkeä myöhemmin. Tajusin onneksi soittaa ambulanssin ennen kuin menin uudelleen sekavaksi ja aloin oksentamaan. Ei niin kaunis löytö ensihoitajille. Turvotus kasvoissa ei kuitenkaan ollut pahin mahdollinen ja sain jäädä kotiin, kun tilannetta hetken seurattiin.

Selviän näistä tilanteista hyvin, enkä pelkää kohtauksia. Pahin järkytys tuli kuitenkin tämän kohtauksen jälkeen, kun tajusin mitä olisi voinut tapahtua. En edelleenkään pelkää kohtauksia, mutta olen ymmärtänyt miten tärkeää olisi, että kaikki osaisivat toimia tässä tilanteessa jos en siihen itse pysty. Itselleni piikin käyttö on opetettu sairaalassa ja olen opastanut sen käytön läheisilleni. Moni kuitenkin kokee asian kauhistuttavana ja aivan suotta. Oikein toimimalla saatat pelastaa hengen.

Tutustu adrenaliini-injektorin käyttöön tästä. Injektorin käytön opastus ei kuulu perustason ensiapukoulutukseen, mutta koulutuksessa sitä voi ja kannattaa erikseen toivoa. Adrenaliini-injektorin käyttö on aina ensiapu ja vaatii käytön jälkeen seurannan sairaalassa. Soita siis aina paikalle ambulanssi tai hakeudu lähimpään sairaalaan.

Facebookista löydät myös Allergia-, iho- ja astmaliiton vertaistukiryhmän anafylaksian kokeneille.

Osaatko sinä käyttää adrenaliini-injektoria tarvittaessa?

8 kommenttia

  1. Voi hyvänen aika, ompas pahan näköinen turvotus. Onneksi tuohonkin vaivaa on lääkkeet.

    VastaaPoista
  2. Hui! Hurjan näköistä ja kuuloista. Meillä pahimmillaan kolme/viisi kuljetti piikkiä mukanaan. Oireet kaikilla hieman erilaisia. Tärkeää on opastaa lähimmäiset ja meillä esim. Päiväkodin/koulun henkilökunta.

    VastaaPoista
  3. Hei. Juuri törmäsin juttuun missä henkilö yhdisti alkamaan nämä kohta rokotteen ottamisen jälkeen. Voiko olla mahdollsta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan hyvin mahdollista. Omalla kohdalla ei ole ollut mitään poikkeavaa, mitä voisi epäillä.

      Poista
  4. Voisitko olla allerginen jollekin aineelle mitä käsittelet työssäsi? Omassa perheessäni allergiset reaktiot tulevat myös viiveellä eikä aina välittömästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli oma epäilyni ja olenkin kirjaillut ylös aineet/työt mitä olen ennen kohtauksia käyttänyt ja tehnyt. Lääkärit ovat tämän kuitenkin pois sulkeneet jo ensimmäisellä reissulla.

      Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.