6. helmikuuta 2018

Patinointi


Patinoinnilla tarkoitetaan kalusteen pinnan vanhentamista. Kalusteen pintakäsittelyyn tuodaan merkkejä ajasta ja käytöstä usein varsinaisen maalipinnan vastavärillä. Moni harrastelija ajattelee patinoinnin olevan huonekalun pinnan "likaamista", mitä se ei kuitenkaan ole. Todellinen ajan saatossa kalusteen pintaan muodostunut patina on jälki käytöstä ja pintojen säännöllisestä sekä huolellisesta puhdistamisesta.

 Patinointi on kaunis tapa pehmentää uuden pintakäsittelyn ilmettä tai kadottaa uusittu osa vanhaan pintaan. Patinoinnin kanssa voidaan mennä kuitenkin myös pahasti pieleen. Kannattaa pitää hommassa ajatus mukana ja välillä astua pari askelta taaksepäin katsomaan yleisilmettä – aina on helpompi lisätä kuin puhdistaa pois.


Näin onnistut patinoinnin kanssa


Kaksi sivellintä ja rätti. Levitä patinaa toisella ja käytä toista puhdasta sivellintä tasoittamiseen. Tasoitussivellintä puhdistetaan rättiin.

Vähemmän on enemmän. Näin tässäkin hommassa. 

Mieti, millä tavalla kalustetta on käytetty. Näen usein patinointeja, joita on sudittu sinne tänne sen kummempaa miettimättä. Mieti esimerkiksi kirjoituspöydän reunaa. Käytössä reunaan on aina osunut käsi samaan kohtaan tai pöydän ääressä istuja on nojannut siihen. Reuna on siis ollut kovimmalla kulutuksella eikä siihen ole tarttunut patinaa vaan pinta on mahdollisesti kulunut vaaleammaksi. Näyttää epäloogiselta, jos tämän kaltainen kohta patinoidaan umpeen.

Missä lika, siellä patina. Patina jää kalusteissa aina putsattavien alueiden reunoille. Näitä ovat liitokset, syvät kulmat ja koristeiden urat. Näiden vieressä ovat kohdat joissa rätti on käynyt eniten. Tämä kannattaa myös pitää mielessä.

Heloitukset. Vetimien ja avainkilpien ympäristöt kannattaa patinoida – näiden ympärille kertyy yleensä kaunis patina luonnostaan.



Pahimmat virheet patinoinnin kanssa


Väärä sävy. Musta on huonoin valinta patinointisävyn kanssa. Musta saa pinnan kuin pinnan todellakin näyttämään vain likaiselta, koska kontrasti on usein liian kova. Oma luottosävyni patinoinnin kanssa on vihreä umbra, joka sopii monen sävyn kanssa.

Liikaa on vain liikaa. Liiallinen patinointi saa pinnan näyttämään likaiselta ja lopputuloksen tekemällä tehdyltä. Patinointi on onnistunut silloin, kun katsoja ei voi olla varma onko kyseessä vanha vai hetki sitten tehty pintakäsittely.

Siveltimen jäljet. Patinan ei ole tarkoitus näyttää pintakäsittelyltä.

Onnistunut patinointi viimeistelee pintakäsittelyn. Kannattaa siis käyttää patinointiin aikaa ja ajatusta ettei työ mene loppumetreillä pieleen.

7 kommenttia

  1. Huh...helpolta kuullostaa, mutta taitoa vaatii ja taitaisi jäädä minulta tekemättä..:)

    VastaaPoista
  2. Hei.
    Mitä olet laittanut tuohon pöydän pintaan,
    Näyttää kauniilta.
    Meillä on tallissa odottamassa pöytä mäntyinen aika paksu pinnaltaan ja hiotaan lakka tässä keväällä pois jonka jälkeen käsitellään tuo pinta.
    Pöydän pinta näyttää kauniilta.
    -HP-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pöydän pinnassa on sävytetty öljy sekä patina :) Pigmenttejä ja Ottossonin öljyä siis!

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Muakin kiinnostaa tämä vanha kysymys?! Meidän vanha mäntyinen pirtinpöytä on juuri hiottavana ja aion sen itse käsitellä. Mutta koska haluan siitä juuri tälaisen hieman tummemman ( enkä missään tapauksessa sellaista kasari-keltaista mökkipirttipöytää ;D ) täytyy pinta tehdä oikeilla aineilla. Mitä siis suosittelisit? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öljy nostaa aina puun omaa sävyä ylös ja männyn kohdalla punaiseen taittavaa kellertävyyttä. Tätä voi taittaa esimerkiksi vihreällä umbralla. Ohuita kerroksia (öljyyn sekoitettuna siis) ja lisää kerroksia jos sitä vaatii. Voit laittaa kuvan kera viestiä, jos haluat tarkemmat neuvot :)

      Poista

© Local Artisan. Design by Fearne.